SADNICE

AronijaAronija


Aronija je listopadni grm bujnig rasta, koji možemo uzgajati i kao ukrasni grm ili kao manje drvo koje cveta u maju belim cvetnim grozdovima, a u jesen listovi menjaju boju u crvene nijanse.  Veoma je otporna na niske zimske temperature i kasne proletnje mrazeve, a uspeva i na manje plodnom zemljištu. Otporna na bolesti.

Ova izuzetno lekovita biljka pripada grupi jagodičastog voća. Njeni plodovi su crne bobice veličine crne ribizle, rastu u grozdovima. Plodovi su u početku crveni , dozrevaju u avgustu kada postaju crni, oporog i slatko-kiselkastog ukusa. Dozrevaju brzo, ne osipaju se, dugo se čuvaju i nekvare se.

Plodovi aronije su prava vitaminska bomba, pogodni su za različite namene, a poznata su i  lekovita dejstva zrelih plodova , koji pored prirodne boje – antocina, sadrži i vitamine A, B, C, P i minerale koji su korisni  za krvotok, uravnotežuju krvni pritisak , leče jetrene i želudačne tegobe, čir, migrenu, šećernu bolest, arterosklerozu i druge bolesti. Plodove preradjujemo u sokove, marmalade, džemove, likere, vino, možemo ih koristiti i sveže, sušene, zmrznute.

 

 Pozovite za cenu!

Aronija

Pogledajte Slike:Rasadnik sevar, © 2010 www.rasadniksevar.com. Sva prava zadržana. Legal. Video produkcija i izrada sajta www.kuzmanovic.rs . Brzina učitavanja: 0.01 sec.